A je zase po sezóně :-)

16.10.2017 13:34

Běžecký rok 2017 byl pro mě nad očekávání. Tady je krátký report k letošním závodům a zatím neostrá vize pro další rok :-)

Zimní příprava

Zima byla jako vždy základem ke kvalitní a stabilní výkonnosti. Kilometrově i co do intenzity tréninků to nebylo nic světoborného, ale pravidelný a přesně dávkovaný trénink, který nebyl přerušený žádným zraněním, či onemocněním mi dodával chuť, sebedůvěru i motivaci že to půjde :-) 

 Mistr ČR v běhu do vrchu 2017

 S tímto závodem jsem dlouho váhal, ale už týden před závodem jsem tušil, že to bude dobré a proto jsem se odhodlal absolvovat po 14 letech svoje druhé MČR v běhu do vrchu. Vyplatilo se a vítězstvím jsem potvrdil, že ani na kratších tratích ještě nepatřím do starého železa.

Tréninkové týdny vypadaly nějak takto:

Klus 8km snad je to po nachlazení ok
B ov 16km (155tf) // B ae-anp 16km prům 165tf á 3:36 km! Les terén!
Kolo volně 30km
B 13km kr.výb. 14x50´´ nohy a dech nic moc. Konec nohy hodně bolavé
B 22km 8x5´ae-anp. 1:30h hrůza počasí-sníh déšt. Pocitově i tepově dobré !!!
B 11km volně
B dav kopcích 2h50´ 25km +-2050 v.m. začátek horší,ale nebylo to zlé!

     
   1 místo KTRC Kralický Sněžník (tréninkově na pohodu)
     
     
   5 místo SWS Livigno skymarathon
 

 5 místo na skyrunning world series v Livignu ( Druhý vrchol sezóny a velká spokojenost, ikdyž po 3h15min už mi opravdu docházelo a  přidávaly se problémy s břichem a křeče. Dokončil jsem ve své SWS premiéře na skvělém 5 místě a to i přesto, že trať v Livignu není úplně   pro mě...Je až moc technická, dlouhá a ve vysoké nadmořské výšce 1800m - 3100m.n.m!) Samozřejmě, jsem mistr Evropy ve skyrunningu   z roku 2011, ale to jsem byl v nejlepším věku a trať Valmalenco-Poschiavo mi byla šitá na míru :-)

 Ten pátej jsem já :-) 

 Kdesi ve třech tisících :-) 

 Tak nějak vypadá totální vyčerpání a radost, že už nemusím běžet :-) 

 1 místo Val Viola skyrace ( Bormio, Itálie)

  Týden po Livignu jsem si z plného tréninku prdnul skyrace v Bormiu. Nádherná běhavá trať mi sedla neskutečně a zvítězil jsem v novém traťovém rekordu. Že jsem porazil letošního celkového vítěze světového poháru a legendu skyrunningu Marca DeGasperiho a dalšího skvělého skyrunnera Antonioliho mně ani nepřišlo jako něco výjmečného :-) 

 11 místo Mistrovství Evropy v běhu do vrchu (KAmnik, Slovinsko)

      I přesto, že jsem se letos na ME do vrchu speciálně nepřipravoval, bylo z toho pro mě pořád ještě hezké 11 místo mezi nejlepšími evropskými  vrchaři. Moc krásnej kopec s adekvátní obtížností 12km +1290m jsem rozběhl nic moc a na 4 kilometru jsem se pohyboval až na 27 místě. 
Pár zkušeností už mám a proto jsem to nevzdával. Věděl jsem, že ve vedru ten rychlý začátek pár lidí ze předu odskáče a naopak já tempo udržím po celý závod a to se i stalo:-).
Od začátku se jedou bomby a tato disciplína je extraligou mezi všemi běžeckými závody v horách! Botky Slab sense 6 opět nezklamaly :-)
 

 

  5 místo atletické Mistrovství Světa v běhu do vrchu long distance (Premana, Itálie)

 
       Na mistráku světa v běhu do vrchu na dlouhých tratích (Giir di mont jsem doběhla na super 5 místě a spolu s 13 Ondrou Fejfarem a 37 Honzou Janů jsme vybojovali po loňském stříbru z ME další cennou tentokrát bronzovou placku! :-) Trať měla parametry 32km +-2600m. 
 
       Do závodu jsem šel s tím, že se nechci moc trápit, rozběhnu pomaleji a uvidí se jak to půjde. Holt už nemám takovej morál a tah závodit a riskovat hned od začátku :-) Jak jsem si řekl, tak jsem i udělal a po prvním těžkém kopci a seběhu (zhruba po 1h15´závodu) jsem se pohyboval až okolo 25místa. Věděl jsem, že jsem dost v pohodě a že když se to rozjede (což se  začalo v následujícím kopci dít), tak posbírám ještě hodně lidí..No a ve druhé půlce závodu jsem byl celkově třetí nejrychlejší a sebral jsem 19 běžců :-)
 
      Jinak před závodem jsem absolvoval superkompenzační sacharidovou dietu a jako již po několikáté se mi nezkutečně povedla. Je to s ní vždy trochu nebezpečné, ale já už vím dobře jak na to :-). Jedné předstartovní chyby jsem se ovšem nevyvaroval. Naštěstí se mi nestala osudnou a přidám si ji jako další střípek do mozaiky mých sportovních a trenérských zkušeností.
      

  1 Itálie, 2 USA, 3 Česko :-) 

 

  2 místo Outdoortrophy (Lingenau, Rakousko)

   

 

  7 místo Vertical Kilometr Chiavenna - Lagunc ( 3,2km + 1000m)

  Po 2 měsíční závodní pauze jsem se rozhodl ještě zazávodit a jako přípravný závod na finálový závod sws v Limone jsem zvolil vertikální kilometr Chiavenna-Lagunc. Byl to teprve můj druhý VK v životě a po roce 2012, kdy jsem zde zaběhl čas 33:34 z toho letos bylo 34:29 a ztráta 1:45 na vítěze Boscacciho jenž je mistr světa ve skialpinismu a absolutní světová špička ve vertical kilometru. Pro mě jako nespecialistu na VK to byl velmi povzbudivý výkon 6 dní před posledním závodem sezóny.

 

  DNF Finále SWS Limone extreme skyrace

  No a jak už to bývá, minimálně jeden závod v sezóně se většinou nepovedene. Bohužel, letos to byl pro mě poslední závod. Sešlo se zde několik věcí, kvůli kterým mi závod nesedl a především kvůli křečím jsem ze závodu zhruba v jeho polovině musel odstoupit. Důležité je se poučit a vzít si z toho to poztivní. Vždyzky je potřeba udělat reflexi, vyhodnotil si příčiny uspěchu či neúspěchu a získat nový poznatek, zkušenost.

 Tento poslední závod nemůže pokazit celou letošní povedenou sezónu. Proto ve mně zůstává motivace se v příštím roce opět pokusit o nějaké další hezké výkony a zdolání dalších výzev. Budu muset opět trochu slevit ze svých aspirací a očekávání, ale o to příjemnější pocit to pak v případě dobrého závodu bude. Každopádně nebude to ve 40 letech lehké, ale jedeme dál! :-) Pár závodů, které by mi mohli sedět daleko víc než Limone už v hlavě mám. MS v běhu do vrchu long distance a ze SWS to jsou Zegama, která by mi mohla vyhovovat především svým profilem a Dolomites skyrace svojí délkou :-) Uvidíme...

—————

Zpět